. Около 500 пожарникари се надпреварват със стихията и бързат, за

...
. Около 500 пожарникари се надпреварват със стихията и бързат, за
Коментари Харесай

Какво има в катедралата „Нотр Дам“?

. Около 500 пожарникари се надпреварват със стихията и бързат, с цел да спасят това, което остава. Експертите считат, че пожарът е почнал някъде под кулата с форма на стрела, която се срути, а оттова е обхванал покрива на централната част на храма. Отдолу е централният кораб на катедралата, който съставлява необятно, дълго пространство с скъп интериор, в който преобладават мрамор и дърво, както и Великият орган – един от най-известните музикални принадлежности в света, който се състои от повече от 8000 тръби. И несъмнено, големите стъклени розети от запад, север и юг.

Тук Наполеон е станал император, Жана Д‘Арк е поела пътя си към светостта, тук е било и опелото на Шарл де Гол. В „ “ се съхраняват картини, творби на изкуството, документи, както и три святи за християнството предмета, в това число трънения венец на Христос.

В " Парижката Света Богородица “ влизат над 13 милиона души годишно.

Готическата катедрала представлява архитектурен и живописен шедьовър. Първият камък е положен от папа Александър III през 1163 година, а катедралата е била изцяло приключена два века по-късно, през 1345 година Поколения архитекти и строители работят по напълно хармоничната постройка. Има три портала, над всеки от които има по една голяма розета с диаметър 10 метра. Първият портал е на св. Ана, междинният изобразява Страшния съд, третият – Дева Мария.



 

Трите стъклени розети

Прекрасните розети са от 13 век. Витражът на северната изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната демонстрира Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците.



 

Великият орган

Това е един от най-прочутите музикални принадлежности в света, с 8000 тръби, направен е през Средновековието и е минал през няколко реставрации и замяна на тръбите. Последната е била през XVIII век.  Преди пожара органът към момента е имал тръби от междинните епохи. Длъжността основен органист на " Нотр Дам " е има  изключителен авторитет във Франция и по света.  



 

Скулптури, скулптури, картини

Множество скъпи статуи, скулптури и картини с древен подиуми се намират в катедралата. Сред тях поредност от 76 картини, рисувани в продължение на 70 години (завършена е през 1707 г.), всяка с височина 4 метра, със подиуми от Новия завет, в това число разпъването на Св. Петър и св. Павел. Портретът на св. Тома Аквински от 1648 година също е част от интериора на катедралата.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР